Blijf vooral rustig. Verlies geen kostbare tijd door op zoek te gaan naar de dierenarts van wacht, maar bel eerst naar je eigen dierenarts. Indien deze niet beschikbaar is, kom je via het antwoordapparaat te weten waar je terecht kan.
Hou er a.u.b. rekening mee dat spoedgevallen bovenop de normale dagtaken komen en erg belastend kunnen zijn. Laat spoedgevallen die zich in de vooravond voordoen, dan ook liever niet wachten tot ’s nachts.
Problemen die al meerdere dagen bezig zijn, worden doorgaans niet als spoedgeval beschouwd. Wanneer moeten we ons wel ongerust maken:
- Snel opzwellen van de buik en tevergeefse pogingen tot braken: grote hondenrassen met een diepe borstkas zijn hierbij verdacht van een maagtorsie.
- Zeer ernstige ademhalingsproblemen: Naar adem happen, blauwe tong, het dier is in paniek en durft niet te gaan liggen, ademen met veel geluid
- Ernstige bloedingen
- Niet kunnen plassen (vnl. Bij reu of kater)
- Problemen tijdens de bevalling: ernstige persweeën zonder dat er een pup/kitten geboren wordt
- Voortdurend braken en diarree met een snelle achteruitgang van de algemene toestand. Vooral bij jonge dieren is dit een gevaarlijke situatie omdat zij snel een suikertekort zullen krijgen en uitgedroogd geraken.
- Diepe wonden
- Vergiftiging
- “epileptische” aanvallen die langer dan 10 min duren of een dier dat “clusters” doet = een snelle opeenvolging van korte aanvallen.
- Aanrijding
- Oververhitting
- Onderkoeling
- Konijnen een knaagdieren die 24u niet meer gegeten hebben of geen keutels meer hebben gemaakt.
Wanneer je je zorgen maakt of twijfelt of de situatie spoedeisend is, kan je best telefonisch contact opnemen om te overleggen met de dierenarts.