Veelgestelde vragen

Blijf vooral rustig. Verlies geen kostbare tijd door op zoek te gaan naar de dierenarts van wacht, maar bel eerst naar je eigen dierenarts. Indien deze niet beschikbaar is, kom je via het antwoordapparaat te weten waar je terecht kan.

Hou er a.u.b. rekening mee dat spoedgevallen bovenop de normale dagtaken komen en erg belastend kunnen zijn. Laat spoedgevallen die zich in de vooravond voordoen, dan ook liever niet wachten tot ’s nachts.

Problemen die al meerdere dagen bezig zijn, worden doorgaans niet als spoedgeval beschouwd. Wanneer moeten we ons wel ongerust maken:

  • Snel opzwellen van de buik en tevergeefse pogingen tot braken: grote hondenrassen met een diepe borstkas zijn hierbij verdacht van een maagtorsie.
  • Zeer ernstige ademhalingsproblemen: Naar adem happen, blauwe tong, het dier is in paniek en durft niet te gaan liggen, ademen met veel geluid
  • Ernstige bloedingen
  • Niet kunnen plassen (vnl. Bij reu of kater)
  • Problemen tijdens de bevalling: ernstige persweeën zonder dat er een pup/kitten geboren wordt
  • Voortdurend braken en diarree met een snelle achteruitgang van de algemene toestand. Vooral bij jonge dieren is dit een gevaarlijke situatie omdat zij snel een suikertekort zullen krijgen en uitgedroogd geraken.
  • Diepe wonden
  • Vergiftiging
  • “epileptische” aanvallen die langer dan 10 min duren of een dier dat “clusters” doet = een snelle opeenvolging van korte aanvallen.
  • Aanrijding
  • Oververhitting
  • Onderkoeling
  • Konijnen een knaagdieren die 24u niet meer gegeten hebben of geen keutels meer hebben gemaakt.

Wanneer je je zorgen maakt of twijfelt of de situatie spoedeisend is, kan je best telefonisch contact opnemen om te overleggen met de dierenarts.

Je bespaart jezelf veel problemen door een goede voorbereiding en door geen overhaaste beslissingen te nemen.

Overweeg zeker ook de optie om een volwassen dier te adopteren. Onze asielen zitten vol met toffe honden en katten die een tweede kans verdienen.

Indien je toch voor een pup of kitten kiest, probeer ten allen tijden te vermijden dat je een diertje bij een broodfokker koopt. De nobele gedachte er eentje te redden uit deze situatie, zorgt er jammer genoeg voor dat deze praktijken gefinancierd worden en dus ongestoord verder gaan. We kunnen broodfok maar de wereld uit helpen, door er resoluut niet meer te kopen.

De vereniging van Limburgse Dierenartsen heeft een handige website in het leven geroepen. Hier vind je informatie en een check list om bij het juiste ras en de juiste fokker uit te komen.

Check daarom zeker: www.pup4life.be

Indien er nog vragen zijn, hoor ik het graag. Je kan bij mij altijd terecht voor de begeleiding van je aankoop. Succes!

Onze wetgeving vereist:

  • Dat het dier gechipt en geregistreerd is
  • Een Europees paspoort bezit
  • Een geldige rabies vaccinatie (primovaccin ten laatste 3 weken voor vertrek, herhalingsvaccin voor het einde van de vervaldatum)

Bepaalde landen hebben specifieke eisen, controleer daarom zeker de website van de overheid: www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren

Niet verplicht, maar wel aan te raden voor bepaalde landen, is het beschermen tegen endo- en ectoparasieten. In bepaalde streken komen andere parasieten voor dan in België, het is daarom ook aan te raden om hier preventief tegen te beschermen. Voor meer informatie kan je terecht in de praktijk.

Vraag op voorhand zeker de vereisten van het gekozen pension, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het binnenbrengen van je dier.

Doorgaans dienen de vaccinaties in orde te zijn. Voor honden wordt er naast de standaard jaarlijkse vaccins ook meestal een vaccin tegen kennelhoest gevraagd. Voor katten vraagt men vaak een extra vaccin tegen leucose.

Naast het in orde brengen van deze vaccins is het ook raadzaam je dier te ontvlooien en ontwormen.

Endoparasieten: Pups of kittens worden best heel regelmatig behandeld tegen wormen. Dit zowel voor het welzijn van je huisdier, maar ook voor dat van het hele gezin. Sommige wormen zijn niet zo onschuldig als ze bij de mens aanslaan.

Het ontwormingsschema dat we volgen vanaf de geboorte:

  • 2 weken – 12 weken ouderdom: om de 14 dagen ontwormen
  • 12 weken – 6 maanden ouderdom: 1x/maand ontwormen
  • vanaf 6 maanden ouderdom: 4x/jaar ontwormen (afhankelijk van de levensstijl)

Ectoparasieten: Hieronder verstaan we vlooien, luizen, mijten en teken. Om te voorkomen dat je huisdier ectoparasieten oploopt kan U preventief beschermen, en dit best het hele jaar door.

Indien je huisdier toch vlooien heeft opgelopen, is het raadzaam om minstens een half jaar onafgebroken te behandelen. Dit omdat de cyclus van de vlo zich deels in de omgeving afspeelt en niet enkel op het dier.

Er is inmiddels een heel gamma aan producten verkrijgbaar met elk hun specifieke werkingsperiode. U heeft de keuze tussen tabletten, pipetten of een halsband. Voor een behandeling op maat, kan je terecht in de praktijk.

Operaties gebeuren altijd op afspraak, tenzij het over een spoedgeval gaat. Het is belangrijk dat het dier 12u voor de operatie nuchter wordt gehouden. Hieronder verstaan we geen eten en geen drinken meer geven. Het is belangrijk dat de maaginhoud leeg is, anders zou het dier kunnen braken tijdens de narcose en dit geeft een risico op verstikking.

Afhankelijk van het soort ingreep, kan het zijn dat er uitwendige hechtingen worden geplaatst. Deze worden meestal verwijderd na 10 tot 12 dagen.